Województwo łódzkie będzie miało marszałka przywiezionego w teczce. SLD przygotowało dla niego prezent

Interes partyjny przeważył nad dobrem województwa i jego mieszkańców. Radni PiS, posiadający samodzielną większość w rozpoczynającej się właśnie kadencji Sejmiku Województwa Łódzkiego, wybrali Grzegorza Schreibera, polityka związanego z Bydgoszczą na nowego Marszałka Województwa Łódzkiego.

Decyzja o wyborze posła Grzegorza Schreibera zapadła "na Nowogrodzkiej" w Warszawie. Po raz pierwszy w historii łódzkiego samorządu marszałkiem województwa został polityk pochodzący spoza naszego województwa, którego kariera polityczna od samych początków związana jest z Bydgoszczą.

"Kiedyś jako Sojusz Lewicy Demokratycznej mówiliśmy o tym, że marszałek nie musi być z Konstantynowa, ale naprawdę nie chodziło nam o marszałka z Bydgoszczy" - stwierdził Piotr Bors, były radny Sejmiku Województwa Łódzkiego.

Politycy SLD postanowili przygotować prezent dla nowego marszałka. Przewodniczący SLD w województwie łódzkim Tomasz Trela i były radny SLD w Sejmiku Województwa Łódzkiego Piotr Bors, przekazali przywiezionemu przez PiS w teczce marszałkowi przewodnik po Łodzi.

"Jest weekend, mamy nadzieję, że pan marszałek się z tym zapozna i w przyszłym tygodniu, jak rozpocznie pracę to już więcej będzie wiedział na temat naszego miasta" - powiedział Tomasz Trela, przewodniczący SLD w województwie łódzkim, Wiceprezydent Miasta Łodzi.

"Ile mamy zabytków, ile zabytków Urząd Marszałkowski dofinansowywał w minionej kadencji" - dodał przewodniczący Trela, wskazując przykładową wiedzę, jaką powinien posiadać marszałek województwa.

Mimo listu, jaki przewodniczący SLD w województwie łódzkim Tomasz Trela skierował do prezesa Kaczyńskiego w sprawie wyboru nowego marszałka, radni PiS postanowili narzucić mieszkańcom naszego województwa polityka przywiezionego w teczce. To pokazuje całkowite lekceważenie mieszkańców naszego regionu przez partię rządzącą.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...