Obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości w województwie łódzkim

Obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości to szczególne i niepowtarzalne wydarzenie dla wielu pokoleń Polek i Polaków. W niedzielnych uroczystościach uczestniczyli także samorządowcy i działacze SLD z całego województwa łódzkiego.

Jak co roku przedstawiciele łódzkiego SLD wzięli udział w oficjalnych obchodach, podczas których delegacja Sojuszu, z przewodniczącym SLD w Łodzi Tomaszem Trelą na czele, złożyła kwiaty przy Grobie Nieznanego Żołnierza. Następnie samorządowcy i działacze SLD z Łodzi i Piotrkowa Trybunalskiego przeszli ulicą Piotrkowską podczas Łódzkiej Parady Niepodległości, wielotysięcznego, radosnego wydarzenia zorganizowanego przez władze Łodzi.

Również w Pabianicach przedstawiciele SLD wzięli udział w oficjalnych obchodach, składając kwiaty pod Pomnikiem Legionisty. Kolejnymi punktami obchodów tej wyjątkowej rocznicy był rajd niepodległościowy (bieg, rower i nordic walking) oraz udział w spotkaniu ze znaną i cenioną reżyserką Agnieszką Holland zatytułowanym "Rozmowy o wolności".

Z kolei w Zgierzu działacze SLD rozpoczęli świętowanie 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości od rozdawania mieszkańcom Konstytucji RP. Działacze zgierskiego SLD podkreślali, że jednym z fundamentów niepodległej Polski jest demokracja i jej największe osiągnięcie, czyli Konstytucja, dlatego aktywiści lewicy przygotowali dla mieszkańców ponad 100 egzemplarzy Konstytucji, które cieszyły się dużym powodzeniem. Natomiast wieczorem, jak co roku, delegacja SLD złożyła kwiaty pod tablicami pamiątkowymi na Urzędzie Miasta Zgierza.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...